راهنمایی های عمومی، حتما مطالعه کنید:

توصیه های عمومی

مراجعه کننده گرامی،در صورتیکه با مراجعه به پزشک برای شما آزمایش درخواست شده باشد و یا خود قصد انجام آزمایش را دارید لطفا روز قبل از آزمایش به آزمایشگاه مراجعه کنید تا در مورد نکاتی که باید رعایت کنید به شما توضیح داده شود.بدانید مهمترین نکته در رسیدن به نتایج درست در آزمایشات رعایت نکاتی است که قبل از نمونه گیری و در هنگام پذیرش ،آزمایشگاه به شما گوشزد میکند.  لذا بهتر است روز قبل از آزمایش ،به آزمایشگاه مراجعه کنید و اطلاعات لازم را از مسئول نمونه گیری دریافت کنید .بطور کلی رعایت نکات زیر درهنگام مراجعه به آزمایشگاه جهت بدست آمدن نتایج صحیح تر الزامی میباشد:

  • برای برخی آزمایشات ،ناشتائی لازم است.لطفا ناشتا بودن یا ناشتا نبودن خود رابه مسئول پذیرش اطلاع دهید تا ایشان شما را راهنمائی نماید.برخی افراد تصور میکنند ناشتا بودن یعنی اینکه که صبح صبحانه نخورده باشند ویا حتی اگر یک لقمه غذا یا یک لیوان چای خورده باشند اشکال ندارد اما باید بدانید که ناشتا بودن از نظر آزمایشگاه و برای بدست آمدن نتیجه صحیح  به این معنی است که شمابه مدت 12 ساعت قبل از نمونه گیری غذا یا هر ماده غذایی مصرف نکرده باشید.ناشتا بودن باید شبانه باشد .بدین معنی که نمیتوان صبحانه کامل خورد و 12 ساعت غذا نخورد و عصر برای نمونه گیری مراجعه کرد(مثل مواردی که در ماه مبارک رمضان فرد سحری میخورد و نزدیک افطار برای نمونه گیری مراجعه میکند .این کار توصیه نمیشود .بهتر است در این موارد نمونه گیری     به بعد از ماه رمضان موکول شود)
  • ناشتا بودن حتما باید شبانه بوده ومدت آن بسته به نوع تست شما دارد .در برخی تستها مانند چربی خون این میزان باید  14-12 ساعت  و نه بیشتر از 16 ساعت باشد .اما درذ مورد سایر تسته معمولا 8 تا 10 ساعت ناشتا بودن کافی می باشد.در  طول این مدت ازخوردن (حتی جویدن آدامس و آشامیدن و کشیدن سیگار ،انواع شکلات ) بپرهیزید.تنها میتوانید در این مدت آب (نه آب میوه)مصرف کنید.  در صورتیکه پزشک معالج شما در خصوص اب خوردن هم نکاتی به شما تذکر داده است ان را مراعات کنید .شام را مثل هرشب میل نمائید.در مورد داروهای مصرفی هم لازم است از پزشک خود تععین تکلیف کنید چون برخی داروها روی آزمایش اثر ندارد وبرخی داروها را نمیتوان قطع کرد لذا در این خصوص در وحله اول از پزشک خود تعیین تکلیف کرده و در غیر این صورت داروی مصرفی خود را به مسئول پذیرش بگویید تا وی شما را راهنمایی کند .

3- صبح روز آزمایش ،مانند هر روزاز خواب بیدار شوید،بدین معنی که زمان بیدار شدن خود را نسبت به روزهای دیگر   بیش از یک ساعت تغییر ندهید  .قبل  ازپرداختن  به امورروزمره که دارای استرس بدنی و روحی میباشد به آزمایشگاه مراجعه نمایید.

4 –  با ورود به  آزمایشگاه به علت  استرسهای  بدنی حین مراجعه ،قبل از دادن نمونه درحدود15 دقیقه آرام و راحت بنشینید ودردادن نمونه تعجیل نکنید.

5 – مسئول نمونه گیری را از مصرف هرگونه  دارو و سابقه  بیماری خودمطلع سازید تاوی آنها  را در قبض شما  یادداشت کند . مطمئن باشید این اطلاعات  هرقدر  دقیق تر باشدباعث خواهد شد آزمایش و نتیجه بدست آمده دقیق تر بوده و آزمایشگاه می تواند بهتر به شما وپزشک شما  کمک کند .

6 – جهت آزمایش  کشت و کامل ادرار ، بهترین نمونه ، اولین ادرارصبحگاهی میباشد.

7 – جهت آزمایش پوستی از نظر قارچ،باید به مدت 3روز از شستشوی محل ضایعه با آب ویا مالیدن هر گونه داروی موضعی خودداری کنید.

8- درخصوص آزمایش مدفوع،بعد از گرفتن نمونه  خصوصا در صورتیکه نمونه اسهالی میباشد  سریعا و کمتراز  یک ساعت آن  را به واحد نمونه گیری  آزمایشگاه تحویل  دهید.

9-در مورد آزمایشات هورمونی ،برخی هورمونها و برخی دیگر تستها  باید در روز یا ساعت مشخصی از روز و تحت شرایط خاص با مصرف یا عدم مصرف برخی داروها  انجام شود لذا به توضیحاتی که مسئول نمونه گیری به شما میدهد دقت کرده و عمل کنید.

چند نکته  در خصوص آزمایشگاه :

1-چر برخی تستها نیاز به تکرار دارد؟

علل زیادی را میتوان برای این موضوع بیان کرد.شایعترین علت آن این است که شاید  شرایط قبل از نمونه گیری به طور کامل رعایت نشده است . برای بدست امدن جواب درست شرایط بدنی بیمار قبل از  نمونه گیری (شامل ناشتا بودن و خصوصا میزان ساعات ناشتا بودن ،نوع غذا و یا فعالیت بدنی فرد ،داروهای مصرفی و…..)بسیار مهم است .گرچه مسئول نمونه گیری در این خصوص پرسش میکند اما به خاطر اهمیت موضوع لازم است آزمایشگاه   از رعایت درست شرایط مطئئن باشد لذا مسئول آزمایشگاه صلاح میداند بدون دریافت هزینه اضافی آزمایش روی همان نمونه قبلی یا نمونه جدید تکرار شود.

2-چه عواملی روی نتیجه آزمایشات تاثیر می گذارد؟

ناشتا بودن ،میزان فعالیت بدنی و ورزش،رژیم غذایی ،داو های مصرفی ،زمان مراجعه و نمونه گیری ،سیگار کشیدن و….   .لذا قبل از مراجعه جهت آزمایش ،تاثیر عوامل فوق را از مسئول پذیرش و منونه گیری سئوال کنید.

آیا میزان مواد در خون در افراد سالم همیشه به یک اندازه است ؟

خیر .میزان مواد در خون حتی در شرایط سلامت بدن نیز با تغیییرات ساعت روز و روزهای هفته و فصول متفاوت است و یکسان نیست .لذا اینکه صبح نمونه گیری شود یا عصر متفاوت خوهد بود .تغییرات روز به روز خصوصا در مورد تریگلسیرید زیاد تر میباشد.

3-تفسیر آزمایشات :با توجه به اینکه برای  تفسیر آزمایشات اطلاع از  سابقه بیمار و سابقه  داروهای مصرفی قبلی ومعاینات   انجام شده لازم بوده  و از همه مهمتر دانش و اشراف کافی در زمینه بیماری شما باید وجود داشته باشد که همیه اینها تنها در پزشک شما وجود دارد لذا از آزمایشکاه درخواست نکنید که آزمایش شما را تفسیر کند .چه بسا یک جواب که از نظر آزمایشگاه غیر طبیعی به نظر برسد ،از نظر پزشک شما طبیعی باشدو یا برعکس .